David Bote: “Un edifici singular que es percep des de qualsevol punt de la ciutat”

L'alcalde de Mataró pensa que el nou edifici de l'eixample es convertirà en un punt emblemàtic de la ciutat

Sala dels lleons, ajuntament de Mataró

El senyor David Bote va néixer el 12 de març de 1982. Des de petit, va mostrar curiositat pel món de la física, i això el va portar a emprendre els seus estudis en aquest camp. Després d’una llarga i dedicada trajectòria acadèmica, va graduar-se en física l’any 2005. Dos anys després, va aconseguir el seu diploma en física atòmica, mol.lecular i nuclear, i més tard va completar el seu doctorat. 

David Bote també s’ha interessat activament en la política local. El 2015, va ser elegit com a alcalde de Mataró. El seu lideratge ha estat notable, ja que fa 8 anys que encapçala la candidatura del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) en aquesta localitat, mostrant un fort compromís amb la seva comunitat i el seu futur.

Com és la conciliació ara que és pare?

En primer lloc, de les setze setmanes que tinc dret a permís n’he fet 9, les 7 que falten les faré a l’estiu aprofitant les vacances. He intentat prescindir dels dinars i sopars de feina per arribar abans a casa i disposar tant d’algun dia lliure al cap de setmana com d’alguna tarda durant la setmana. 

 Amb els problemes que està generant la sequera actual, quines mesures prendrà per regular el consum d’aigua a Mataró?

Mataró es troba molt a prop de les xifres de consum d’aigua recomanades per l’OMS. El secret del bon consum a Mataró es basa en l’eficiència de la nostra xarxa, hem invertit molt a fer que les nostres infraestructures tinguin poques fuites. 

Cal afegir, que tenim unes ràtios de consum molt bones, és a dir, la gent en fa un consum responsable i, per tant, és difícilment reduïble. Gràcies als ciutadans, no caldrà aplicar mesures dràstiques, tot i això, trobaria injust que la gent que ha estat responsable fos perjudicada per als habitants que no ho han estat.

Aquest últim any el centre de Mataró ha experimentat canvis en els seus carrers, com ara el carrer Sant Josep o la nova illa de vianants. Ens agradaria saber quins seran els pròxims passos per reforçar el comerç local i les activitats al centre de la ciutat a curt termini.

Des de l’ajuntament hem realitzat totes les accions que preveiem dins del pla de mobilitat, tant de pacificació d’alguns carrers, canviar algunes normes de trànsit i generar espais com el carril bici. Això ho hem fet conjuntament amb la peatonalització de l’illa de vianants del centre.

El següent pas és dissenyar un nou model de Mataró Bus, un dels serveis més ben valorats, això marcarà un abans i un després en el futur de la mobilitat a la ciutat i s’ha de tenir enllestit pel final d’aquest mandat. La ciutat ha crescut molt en els últims anys i les línies no estan adaptades al nou mapa, és per això que el nou pla de Mataró Bus engloba la perifèria de la ciutat i pretén ampliar i corregir l’actual mapa. Per altra banda, sincronitzarem la connexió d’horaris amb el tren.

És sabut que el preu de l’habitatge o el lloguer d’aquest no para d’incrementar i, com a joves, estem preocupats sobre aquest tema, ja que això serà part del nostre futur. Quines solucions es podrien donar per evitar que els preus continuïn pujant i que els joves es puguin independitzar abans?

La manca d’habitatge és un problema estructural de la nostra societat que va molt més enllà de Mataró. La capacitat que té l’ajuntament per intervenir en el mercat és limitada, aquesta és la veritat. Encara que des de l’ajuntament fem polítiques d’habitatges per exemple el programa “yes, we rent” finançat per la Unió Europea per fomentar que hi hagi una borsa de pisos amb un lloguer assequible. Tot i els diners destinats, aquesta quantitat respecte del volum del mercat és petita, però hi continuarem treballant.

Al barri de l’eixample estan fent un edifici molt alt, com va sorgir la idea, hi està d’acord?

Aquest edifici es va començar a pensar l’any 1996, fruit d’un concurs d’idees que deien com s’havia de tractar el front marítim de Mataró i va guanyar la idea de la construcció d’un edifici singular que es pogués percebre des de qualsevol punt de la ciutat.

Hi estic d’acord? Sí, hi estic.  M’agrada la idea d’un punt emblemàtic. Per altra banda, estic en desacord en com ho han gestionat alguns mitjans i partits polítics, ja que no han explicat l’origen. Penso que perquè la gent decideixi si hi està a favor o en contra han de saber el cost que hauria tingut no fer-lo i el que s’hagués deixat de fer. Per eliminar 10 pisos havia de pagar 10 milions d’euros.