Últim any del Batxillerat Dual!

Les alumnes Ainara, Roser i Paula expliquen la seva experiència

Sandra Pie

El Diploma Dual® és el programa oficial de convalidació internacional de títols de batxillerat que permet als alumnes cursant 6 assignatures més, obtenir dues titulacions simultànies: la pròpia del seu país i l’American High School Diploma.

El Diploma Dual o Batxillerat Dual es pot iniciar a partir de 3r d’ESO (excepcionalment a 2n d’ESO) cursant dues assignatures del dual a 3r,  dues a 4t, una a 1r de batx i una a 2n. El dual suposa una immersió lingüística, tecnològica i personal que proporciona als alumnes un alt grau d’autonomia i un molt bon nivell d’anglès. El curs es fa totalment online a partir de lectures i entrega de tasques. Al mateix temps s’assigna un tutor americà per cada alumne amb qui es fan videoconferències per millorar la competència oral.

Hem decidit fer unes preguntes a tres alumnes de segon de batxillerat que finalitzen aquest curs el Batx. Dual perquè ens expliquin la seva experiència i en donin la seva opinió sobre el programa. Elles són l’Ainara, la Roser i la Paula.

Primer de tot, els hi vam preguntar quin era el motiu pel qual van animar-se a realitzar el Batxillerat Dual. La resposta de la Roser va ser: “Des de fa anys que tinc interès a estudiar fora del país, així que, fer el Batxillerat Dual, seria una gran oportunitat per tenir -parcialment- aquella experiència: podria millorar el meu nivell d’anglès i obtenir nous coneixements com podria fer fins a cert punt a l’estranger des de la meva “zona de confort”. Les respostes de la Paula i l’Ainara van ser: “Principalment, va ser el fet d’aprendre anglès, escriure, llegir i entendre l’anglès era una cosa que ens podria interessar al futur. A més a més, podrem obtenir una doble titulació, i això és un extra al teu currículum”

La segona pregunta que els hi vam fer va ser que ens comentessin coses positives i negatives que els hi ha aportat aquesta experiència. Les tres noies van coincidir en el fet que han tingut una excel·lent millora al seu nivell d’anglès, ja que ara el parlen i l’escriuen amb molta fluïdesa.

“Ajuda moltíssim a parlar com un nadiu i amb un ampli ventall de vocabulari.” – va dir la Roser.

També, ens van comentar que no només aprenien l’anglès, sinó que van aprendre moltíssimes assignatures noves. L’Ainara va comentar que en les classes d’allà són més dinàmiques i pràctiques no només memoritzar. T’ensenyen coses que realment necessites i t’ajuden al dia a dia.

En les videotrucades, una de les coses que més els hi va impactar va ser veure gent d’altres països i fer les classes junts.

Per altra banda, l’únic punt negatiu que va trobar la Roser d’aquesta experiència va ser el fet que tot es realitza en-línia. Ella pensa que el fet de tenir contacte amb els companys i el professor de forma presencial facilita alguns aspectes de l’aprenentatge, com quan tens algun dubte o vols conèixer noves persones. En canvi, l’Ainara pensa que és un temps que podries invertir a fer altres coses personals, però la Paula explica que a ella no li va treure gens de temps i ho va poder fer tot bé.

”Realment la gent que comença a primer de batxillerat amb el Dual han de treballar molt més, ja que no poden donar el 100% tant a les matèries del Batxillerat com les del Dual”- va comentar l’Ainara.

Respecte el temps que han d’invertir, vam tenir curiositat per saber si opinaven si els hi havia tret part del temps lliure de cada una, el fet de realitzar el Dual. Cap de les tres pensa que el terme correcte sigui “treure temps”, perquè creuen que en tot cas és una inversió de temps. Depèn de cada assignatura, necessiten més temps o menys, ja que tenen una dificultat diferent.

La Roser de mitjana setmanal hi invertia de 3 a 5 hores.

En relació amb com s’organitzaven per portar al dia el Batxillerat Dual i l’Espanyol, els hi vam preguntar sobre com era la seva organització. La Roser va dir que es centrava plenament entre setmana, portant-ho tot al dia amb les feines de l’escola, per així poder tenir el cap de setmana lliure per dedicar temps al Dual. Segons la Roser, no deixar res per l’últim moment és fonamental.

Per altra banda, també els hi volíem preguntar, si aconsellaven als joves a realitzar el Batxillerat Dual. Tant l’Ainara, la Paula i la Roser van coincidir que sí que aconsellen fer-lo.

“És una experiència completament nova i enriquidora”, va dir la Roser.

”T’ajudarà molt amb l’anglès… Aprendràs tant!… És molt millor que anar a una acadèmia”, va dir la Paula.

”També t’ajuda a espavilar-te, ja que has de portar-ho tot al dia i no deixar-ho a l’últim moment. Són molt estrictes amb les tasques”, va afegir l’Ainara.

Com bé hem explicat, una de les oportunitats que et dona el Batxillerat Dual és una àmplia llibertat amb relació a quan començar el programa. La Paula va començar-lo a 4t d’ESO, mentre que la Roser i l’Ainara el van iniciar a 3r d’ESO. D’aquesta manera, la Roser ha pogut realitzar les 6 matèries obligatòries, per així tenir el 2n de Batxillerat lliure de responsabilitats en relació amb el Dual. En canvi, l’Ainara i la Paula segueixen aquest any cursant una assignatura més.

Al Batxillerat Dual s’han de realitzar 6 matèries. Quatre d’elles són comunes i tots les realitzen. Aquestes són: Economia, Life Management Skills, U.S. Government, U.S. History i Anglès III, IV i V. I després tenen l’opció d’escollir dues del seu interès.

Algunes de les assignatures optatives són: Psychology, Criminology, Geography, Global Studies, College Preparation, Photography… entre altres.

Un altre punt a tenir en compte és si el fet de realitzar aquest programa ha fet influir negativament a les seves notes de Batxillerat, pel fet d’haver de dedicar temps al Dual.

Les tres van estar d’acord en el fet que no. Bàsicament, diuen que tracta d’organitzar-se i invertir un temps extra en les assignatures del Dual. Un temps que podries dedicar a altres coses personals.

L’Ainara ens va explicar que ella ho feia tot amb molt de temps d’antelació, ja que és qüestió d’organitzar-se. Així que el seu rendiment acadèmic va continuar com sempre.

L’últim punt que vam tractar, i potser un dels que més il·lusió els hi fa, és la festa de graduació que es fa a Madrid a finals d’aquest curs. Tots els joves que finalitzen aquest any el Dual es reuneixen i fan una gran celebració per acomiadar aquesta gran etapa. Serà una gran experiència per elles i tenen moltes ganes d’assistir-hi ja que fa molt de temps que ho esperen.

Finalment, rebran la titulació per la qual han estat treballant aquests últims anys!