Maria Escalas i la necessitat d’expressar-se

“Quan trobes el que és la teva vocació realment disfrutes molt i ets feliç”, diu l’autora

Firmat per Maria Orti i Paula Teniente

La Maria Escalas és una escriptora i música mallorquina, amb obra en català.  Va néixer a Palma però de ben petita va anar a viure a Mataró. Va començar a treballar de professora de música, a una de les escoles que va treballar va ser l’escola GEM a Mataró, fins que va decidir deixar-ho i dedicar-se totalment a l’escriptura.

 • Què et va fer entrar al món artístic (música i escriptura)?

El que em va fer entrar al món artístic va ser el temperament, la necessitat d’expressar-me i generar emocions a la gent a través del que faig.

 • Trobes a faltar el món de l’educació?

Jo continuo fent classe, donant classes a gent que es vol dedicar al món de l’escriptura, però sí que trobo a faltar el món de l’educació amb gent de diverses edats, relacionar-me amb gent diversa, des de nens petits quan era professora a escoles, a gent gran, ja que ara a la meva feina és estar sola tot el dia, per tant el que més trobo a faltar és el fet de relacionar-me.

 • Què t’agrada més de ser escriptora?

El que m’agrada més és escriure, quan estic treballant em poso un temporitzador per saber quan parar de treballar. També m’agrada molt parlar amb lectors que han llegit els meus llibre, coneixes a altres escriptors… 

 • Quina obra has gaudit més escrivint?

Això és com preguntar a quin fill estimes més, ja que les he gaudit totes. A vegades m’encarregen articles per revistes o demés coses, que potser el tema no és el que m’agrada. Per tant el que més gaudeixo és quan escric el que m’agrada.

 • Prefereixes el món de l’escriptura o de la música?

Per què s’ha de triar? M’agraden els dos, el que sí que és cert que amb els dos s’ha de treballar molt, per estar a un nivell alt a la música necessites unes condicions físiques que són difícils de mantenir, en canvi per l’escriptura no. 

 • Consideres que el teu treball i esforç és valorat?

Jo penso que sí, que és molt ben valorat però que està molt mal pagat, sí que trobo que es valora perquè em trobo amb gent que ha llegit les meves novel·les i que els hi agrada, i això em fa sentir valorada. El preu total que es paga d’un llibre i el tant per cent que cobra l’escriptor és molt poc. Però, tot i això, em sento molt valorada.

 • Què et motiva a seguir escrivint?

Doncs les ganes de continuar expressant-me, ja que jo escric perquè em fa molt feliç escrivint, és a dir, que ho faig més perquè m’aporta felicitat que no pas pels diners que em dona. A part, quan trobes el que és la teva vocació realment disfrutes molt i ets feliç. No només això, sinó que al ser feliç jo, puc fer feliç als altres.

 • Per a quin tipus de públic van dirigides les teves novel·les?

Les novel·les són sobretot per gent adulta, m’estic plantejant escriure alguna per gent jove, tinc al cap l’idea de escriure-la, però no n’estic molt segura. 

 • Estàs treballant en alguna nova novel·la? De què tracta?

Si, tracta de la història d’una dona que era una gran artista, basada en fets reals, i que en un món masclista no va tenir oportunitat de que la reconeguessin. És una dona de finals del segle XIX, una gran compositora, però com que ningú la va recolzar, no va poder lluir.

 • Actualment estàs nominada a algun premi?

No, hi ha premis als quals et nominen o et presentes. Ara mateix no m’he presentat a cap.

 • Recomanaries el món artístic a la resta de la gent? Per què?

Si algú vol dedicar-se al món artístic, el que és molt important és que ha de treballar, si el que t’agrada realment és el món artístic fes-ho. Sigui el que sigui has de fer el que et faci realment feliç. 

 • Creus que la teva vocació t’ha fet millorar com a persona?

Jo crec que seguir la meva vocació ha sigut una bona idea i crec que per seguir aquesta vocació he hagut d’aprendre a tenir molta disciplina i a treballar d’una manera molt seriosa. 

 • Has conegut a gent a través del teu treball?

Moltíssima, sí que és veritat que es una feina molt solitària però és cert que he conegut a moltíssima gent molt diversa, he conegut editors, polítics, cantants… El que és molt maco d’aquesta feina és la gent que no és famosa, és a dir, tota la gent que hi ha darrera del procés d’escriure un llibre.