Esteve Guardiola: “Llegint pots arribar a viure coses que a la vida real no podràs”

Esteve Guardiola llibreter de vocació, creu que “llegir és un plaer però també una necessitat”

Entrevista tertúlia amb Esteve Guardiola, llibreter de Buc de Llibres

En motiu dels actes de Sant Jordi, el grup de reporters i reporteres del Gem Report van tenir l’oportunitat dimarts dia 9 d’abril, d’entrevistar a l’Esteve Guardiola. 

Esteve Guardiola, pare de tres fills i nascut a Mataró, és un llibreter de vocació, el qual s’ha dedicat tota la vida als llibres i a la lectura. De jove, va començar treballant a la llibreria Robafaves de Mataró. I aquesta passió el va portar a obrir Buc de Llibres juntament amb altres socis, una llibreria situada al carrer St. Josep de Mataró.

Durant l’entrevista, en format tertúlia, els redactors, van poder conversar amb ell i preguntar tots aquells dubtes o interessos que tenien sobre el tema. Va destacar que tot i que no ens agradi llegir, recomana que ens centrem en allò que ens apassiona o ens interessa per poder començar a fer un tastet en la lectura. 

 Has notat si a causa de les noves tecnologies els joves llegeixen menys?

Certament, les xarxes socials i els mòbils han fet que la lectura hagi disminuït bastant entre els joves. És un fet que les noies llegeixen una mica més que els nois. I les temàtiques que més destaquen entre aquestes noies lectores són les novel·les romàntiques, ja que són situacions i vivències que els hi passen en les seves vides o els agradaria que els passés. Tot i que algunes noies de la vostra edat ja obten per les novel·les policíaques o de misteri.

 Què recomanaries a un jove que no li agrada llegir?

“Jo us recomanaria que agafi el mòbil, i un martell i se’l carregui” ens dius irònicament. Aleshores descobrirà que s’avorreix i quan descobreixi que s’avorreix, potser es preguntarà si pot fer alguna altra cosa que mirar un simple vídeo de tiktok o estar-se 3 hores seguides passant amb el dit mirant vídeos, segur que sí. No dic que les noves tecnologies s’hagin de treure, però  tenint en compte que un dia té 96 quarts d’hora, n’hauríem de dedicar com a mínim un o un 1% a la lectura.

Has notat algun canvi en els hàbits de lectura dels joves en particular?

Amb paral·lel amb el creixement de la tecnologia amb els telèfons mòbils i les tauletes, la lectura ha disminuït molt. El meu fill que ara ja està a la universitat, quan va fer la selectivitat em va agrair molt que des de petit li inculqués l’hàbit de llegir una hora cada dia, ja que a l’examen de matemàtiques hi havia una gran part de comprensió lectora i va ser aquí on molta gent va fracassar. Per això penso que és importantíssim el fet de tenir aquest hàbit.

Creus que al cap dels anys les llibreries desapareixeran?

Quan jo vaig néixer no hi havia mòbils, hi havia castes, hi havia uns discos i després van aparèixer el CDS, que eren la tecnologia punta que més qualitat amb el so tenia, però ara ja no ho feu servir a casa oi? Per tant, pot ser? Pot ser, però quan va aparèixer la ràdio, ja havia de desaparèixer el llibre, quan va aparèixer el cinema, havia de desaparèixer el llibre, quan va aparèixer la televisió, ja havia de desaparèixer el llibre i del moment amb aquella mala salut de ferro va aguantant i hi ha gent que encara els apassiona llegir.