/

Els matins a l’escola Gem

Benestar general per començar el dia

Paula Teniente i Carla Ramia

Són les vuit del matí. En Pol, un alumne de segon de primària es lleva, es vesteix, prepara la bossa i va cap a l’escola. Són les nou del matí. Tot faria pensar que comença la classe de mates o llengua. Doncs no. A l’escola Gem, l’alumnat de primària comença el matí d’una manera diferent. Els nens i nenes del cicle inicial es troben a l’espai Àgora, què és el replà que comparteixen les aules de primer i segon, i dediquen els primers quinze minuts del matí a començar el dia amb diferents dinàmiques: expressió corporal, massatges, relaxació i respiració, però també fent mandales i explicant contes.

La finalitat d’aquestes activitats és aconseguir benestar, expressar-se i sobretot, la predisposició per aprendre. Cada trimestre es canvia la temàtica. Serà cap a final de curs quan es convida als pares i mares, experts en alguna disciplina, a preparar el bon dia. 

A secundària, amb l’objectiu de fomentar el gust per la lectura, per a descobrir nous llibres, autors/autores, camps d’interès, què passa al seu entorn i quins són els seus referents etc, destinen els primers 15 minuts del dia a fer lectura. Amb aquesta activitat es guanya un espai silenciós on la concentració és clau, manté els alumnes allunyats de les pantalles i ajuda al benestar emocional. L’alumnat gaudeix de la lectura a les aules, on es crea un clima relaxat i adequat per a començar a treballar els contingut de les matèries.