Júlia Prat Ortiz
En el món digital, les nostres vides han pogut veure una evolució i contrast important en la manera en la qual nosaltres mateixos consumim. El fet d’haver-hi més plataformes i aplicacions en els nostres dispositius com Vinted, Wallapop i altres dedicades a la compra i venda d’articles de segona mà, ha produït un canvi important en la manera de com nosaltres donem i veiem el valor de les coses. Aquest canvi ha portat una nova moda a l’hora de comprar o vendre nonomés sent molt positiva per a les nostres butxaques, és a dir estalviar-nos diners, sinó també pel propi planeta, convertint-se d’alguna manera en un nou mètode de reciclatge.
En aquest article, compartiré la meva experiència i reflexions sobre com la compra i venda de segona mà online va més enllà de consumir, i com aquesta pot generar un estil de vida molt més sostenible.
Degut al canvi climàtic tant negatiu que en aquests darrers temps estem vivint, cada vegada es va mostrant més interès en contribuir d’alguna manera a no perjudicar més el nostre planeta.
Es busquen propostes i alternatives per contribuir a una millora del nostre entorn i del medi ambient. Juntament amb la iniciativa dels més implicats, es busca diverses opcions per generar menys residus i fomentar el reciclatge. És una manera respectuosa de posar petits grans de sorra, que a poc a poc, poden arribar a fer grans muntanyes. Reutilitzar productes pot arribar a reduir la demanda de matèries primeres, i disminuir així també la generació de residus.
Hi ha molts motius per animar-te a utilitzar doncs aplicacions actuals que a més de col·laborar en la sostenibilitat ajuden també a altres motius importants i prou aptes com per si més no, provar-les.
Aplicacions com Vinted, Wallapop o Vestiure, entre d’altres, poden afavorir també la teva pròpia i personal compte corrent, rebaixant com vulguis el producte. Només cal buscar i remenar fins a trobar allò desitjat. Fins i tot amb una mica de sort pots arribar a aconseguir un preu per sota de l’inicial. La negociació del valor del producte, forma part del moment de la compravenda.
Té molta importància també pensar en els llocs de treball que pot generar aquesta opció. Estic segura que les empreses de transport han augmentat la seva plantilla de treballadors a l’igual que el nombre de visitants que pot arribar a tenir en un dia qualsevol establiment o “punt de recollida”. Papereries, botigues privades, tallers, botigues d’articles varis…, vas a qualsevol hora o a qualsevol moment i sempre hi ha algú deixant o recollint un paquet. És un moviment i treball constant. I així podríem seguir anomenant un munt d’avantatges.
Contres? I tant, com a qualsevol cosa, també n’hi ha. Destaca per exemple que aquest tipus de mètode està més enfocat a gent jove, actualitzada i familiaritzada amb les tecnologies d’avui en dia. No tothom es mou amb facilitat davant un dispositiu mòbil, una tauleta o un ordinador. També hi ha qui desconfia a l’hora d’escriure o introduir un número de compte o de pensar que no l’estan estafant no només a nivell econòmic sinó amb el propi article anunciat. Serà com a la foto? Arribarà? Serà en el temps indicat? Serà realment de la meva talla? Em quedarà bé? Podré tornar-ho amb la mateixa facilitat de com l’he comprat? Aquesta son algunes de les preguntes freqüents que es fan alguns d’aquests usuaris.
En definitiva, és probable que compris o no et generi certs dubtes. Però… per què no provar-ho i després opinar? El que si tinc clar és qui prova, repeteix.
Puc resoldre i concloure sobre el tema amb arguments verdaders i fiables, ja que tinc la meva pròpia experiència pel que fa sobretot, a la venda de productes de segona mà online. Un tipus de consum i compra que està sens dubte enganxant a la societat en els últims anys, i en el que ho he pogut viure i explicar en primera persona i amb ganes sobretot de seguir-ne fent ús…
Des que vaig descobrir les plataformes de compra i venda de segona mà en línia, com Vinted i Wallapop, entre d’altres, la meva perspectiva sobre el consum va fer un gir inesperat i positiu. Aquestes webs online no només ofereixen una gran varietat d’articles a l’abast de tothom, sinó que també han demostrat ser un punt fort per al benestar del nostre planeta.
L’opinió majoritària que té la societat és que els productes de segona mà són de baixa qualitat o “passats de moda”. Aplicacions com Vinted, on la moda de segona mà és molt popular, han demostrat que la qualitat dels articles no estan relacionats en estrenar un producte. Si no que, més aviat, la moda de segona mà ha portat nous estils i ha conscienciat en temes ambientals.
En conclusió, la compra i venda d’articles de segona mà per internet no només representa un canvi en la manera que consumim, sinó que també una oportunitat per construir entre tots i totes, un futur més sostenible. En realitzar-ho, no només estem estalviant diners i donant nova vida a les coses, sinó que també estem col·laborant en el bé pel nostre planeta. Per últim, aquestes accions, per petites que semblin, són claus per aconseguir una societat més responsable. Un futur sostenible comença amb petites accions.