El micromasclisme ocult

Nuria Sainz i Paula Teniente

En el nostre dia a dia, les dones vivim milers de comportaments masclistes i micromasclismes, però no ens n’adonem i d’aquesta manera ho estem normalitzant.

Segons l’Institut Català de les Dones, el micromasclisme és una forma de violència de gènere que es manifesta en el dia a dia a través de comportaments, actituds i paraules que reforcen estereotips de gènere i perpetuen la desigualtat entre homes i dones.

Potser podríem dir que els “micromasclismes” són l’eufemisme que es fa servir per parlar de situacions que, en realitat, són masclistes. Hi ha milers d’actituds i comentaris que s’han anat normalitzant en la vida de les dones, però que són totalment masclistes.

La força d’una dona

Algunes situacions micromasclismes que podem experimentar les noies adolescents inclouen:

L’ús dels diminutius cap a les dones: S’utilitza un llenguatge infantilitzat o diminutiu per referir-se a les dones, com “nena”. Això pot transmetre la idea que les dones són menys capaces o menys importants que els homes.

Comentaris sobre la seva aparença física: Comentaris sobre el pes, la vestimenta, el maquillatge o qualsevol altre aspecte de la seva aparença física. Aquests comentaris poden semblar inofensius, però poden contribuir a la pressió social i la baixa autoestima.

Ser jutjades pel seu comportament sexual: Les dones joves poden ser jutjades o estigmatitzades pel comportament sexual, mentre que els homes no solen rebre el mateix tracte. Això pot incloure ser etiquetades com a “fàcils”…, i pot tenir conseqüències negatives per a la seva vida social i professional.

Ser objecte d’assetjament o violència sexual: Les dones joves poden ser objecte d’assetjament o violència sexual a espais públics o en situacions quotidianes, com al carrer o al transport públic, quina dona no ha rebut mai “piropos” o mirades intimidadores?

Aquests incidents poden generar por i estrès en les dones, i poden limitar-ne la llibertat de moviment i l’accés a espais públics.

És important reconèixer que aquestes situacions de micromasclismes no són normals ni acceptables, i que hem de treballar com a societat per predicar-les i promoure la igualtat de gènere.