Ciència a tots nivells!

Divendres vam celebrar el dia de la ciència amb múltiples activitats a tots els nivells de l’ESO

Els alumnes de 4t ESO van treballar la criptografia. Per començar van veure la pel·lícula “Desxifrant Enigma”, que tracta sobre com els aliats van poder desxifrar els missatges secrets de l’enemic gràcies a una màquina que més endavant esdevindria la base per la fabricació dels ordinadors. Tot seguit van fer un recorregut per la història de la criptografia, veient diferents exemples d’aparells i sistemes utilitzats en l’antiguitat per encriptar missatges. Finalment, van creat el seu propi prototip de màquina Enigma, aprenent-ne el seu funcionament i podent xifrar i desxifrar missatges.

L’alumnat de tercer va aprofundir en l’electricitat. Els dos cursos van alternat el visionat de la pel·lícula “La guerra dels corrents”, amb un taller de construcció d’enginys elèctrics a l’Aula Maker de l’escola. Combinant programació amb Scratch i plaques electròniques Makey-Makey, van creat simulacions en sis àmbits diferents: música (piano amb fruites), entreteniment (quiz automàtic), restauració (sensor d’omplerta d’un got), comerç (suma tàctil de monedes), transport (detector de velocitat de pas d’un vehicle) i esport (cistella de bàsquet que compta els punts).

Dia de la ciència – aula Maker
Aula Maker- electricitat

Els de segon van visualitzar la pel•lícula “La llegada” per a fer-se diverses preguntes sobre l’Univers. Aquesta serví de preàmbul per a presentar el concurs d’Inspiraciència. Van llegir diversos relats de gran originalitat, creativitat i qualitat per acabar fent el propi. Un matí molt productiu!

Els alumnes de 1r d’ESO van celebrar el dia de la Ciència visualitzant la pel·lícula “Twister”. Després de perseguir “tornados”, van construir dues màquines de transport; un submarí i un cotxet. Finalment els alumnes de l’itinerari científic de 4rt els van preparar experiments diversos al laboratori. Els van explicar el seu fonament científic i els van fer preguntes. Un matí molt ben aprofitat.