Què en pensen, els joves, de la lluita feminista?

/
95 views

A nosaltres, que amb quinze anys ja coneixem de primera mà la por i la impotència que se sent quan t’assetgen i et fan comentaris pel carrer, ens sorprèn que hi hagi persones que pensin que vivim en un món amb igualtat i justícia. 

El concepte d’igualtat es coneix com la distribució justa dels drets, beneficis, obligacions, oportunitats i recursos sobre la base del reconeixement i el respecte de la diferència entre dones i homes, cosa que, com a societat, no podem dir que tenim. Tenint en compte que a les noves generacions ens queda molt recorregut per endavant, hem investigat i reflexionat per poder contestar aquesta pregunta: Què en pensen, els joves, de la lluita feminista?

Després de fer un estudi sobre la igualtat, i d’entrevistar alumnes de secundària i batxillerat de l’escola GEM, hem pogut comprovar que hi ha persones que  no entenen el concepte d’igualtat i la seva rellevància. Això ens ha fet qüestionar si realment estem ben informats, educats i som conscients de la diferència d’oportunitats, recursos i drets que encara hi ha entre homes i dones. 

Vam començar aquesta recerca a Batxillerat, on vam plantejar la tria d’itinerari segons el gènere. Només una minoria de 3 noies havien escollit el batxillerat tecnològic.

Preguntant directament a aquestes noies, argumentaven que no es sentien intimidades per la presència majoritària de nois, ja que elles han de triar la millor opció independentment dels estereotips marcats per la societat. 

També vam fer referència als motius de la tria, i les noies que volen introduir-se a aquest món laboral no senten por per la diferència de gènere que clarament hi segueix persistint. De fet, és tot el contrari, ja que tenen moltes ganes de treballar del que els hi agrada i demostrar que les dones són tan hàbils com els homes.  A més, ens afirmaven que creuen que tindran les mateixes oportunitats laborals que els seus companys en un futur. 

Per continuar amb el nostre estudi, vam baixar dos cursos, a la classe de biologia de 4t d’ESO, on són 20 alumnes. Allà, vam examinar la diferència de gènere en algunes de les qüestions que ens interessen: 

Quants de vosaltres heu jugat amb nines i cuinetes quan éreu petits?

13 noies i 7 nois

Quants de vosaltres heu sentit por o us heu sentit intimidats anant pel carrer més de dues vegades?

Totes les noies i 2 nois

Creieu que, en aquesta societat, els homes tenen més privilegis que les dones? Si és així, heu viscut alguna situació injusta?

Totes les noies i 1 noi

Creieu que és necessari celebrar el Dia Internacional de la Dona?

Tots, nois i noies. 

També els vam convidar a compartir alguna situació en la qual hi hagués desigualtat de gènere, per molt petita que fos, involucrada:

Víctor: “quan entra una aranya a casa, la meva germana petita em diu “mata-la tu que ets un noi”.”

Roser: “quan van demanar ajuda per carregar unes caixes que gairebé no pesaven, em van dir que jo no podia perquè no tenia tanta força com els nois.”

Carlota: “em sento jutjada i/o observada cada dia. També ens jutgen per la roba que portem.”

Adela: “quan sortim al carrer, patim assetjament per part dels homes i ens sentim intimidades.”

Ens agradaria deixar retratat que quan les noies de la classe de 4t van compartir les seves experiències d’assetjament pel carrer (perquè els nois no en tenien cap, nosaltres estem obertes a tots els casos), aquests es van sentir ofesos i atacats, i defensaven que no tots els homes son iguals. Les noies repetien que sabien que, afortunadament, no tothom és així, però ens agradi o no, hi ha persones que violen, abusen i assetgen, i hem de treballar junts com a societat per identificar aquests casos i aturar-los, i així poder seguir avançant cap a un món més just.

A més, hem volgut recolzar aquesta informació amb dades més genèriques centrades a tot Espanya. 

Per començar, més de la meitat de les dones entre 15 i 29 anys a Espanya admeten haver patit algun tipus de discriminació de gènere, pel carrer i tractant amb la gent, en l’àmbit laboral i en les xarxes socials com a escenari principal. Un 50,4% dels joves creu que crear una llar i tenir fills és el que la majoria de les dones busquen. A més, el Baròmetre de Joventut i Gènere 2017, elaborat pel Centre Reina Sofía, afirma que aquest mateix percentatge també defensa la idea de “treballar està bé, però la majoria de les dones el que volen és crear una llar i tenir fills”.

El 60% de la població jove estaria parcialment o del tot d’acord amb l’afirmació “ser mestressa de casa és tan gratificant com treballar per un salari” i “quan la dona treballa o ho fa a jornada completa, la vida familiar se’n ressent”. Aquest estudi també ha confirmat que el 90% dels joves, dels quals la majoria son dones, opinen que el repartiment ha de ser equitatiu, a diferència d’un 10% dels homes, que asseguren que les tasques domèstiques son patrimoni gairebé o del tot exclusiu de les dones. Finalment, el 63,2% dels col·laboradors adults de l’enquesta (43,6% homes i 53,5% dones), no es consideren feministes, donat a la mala fama del moviment, a diferència del 77,2% dels joves sí que ho són i defensen que aquesta és una lluita tant de les dones com dels homes. 

Dades de: https://www.europapress.es/epsocial/infancia/noticia-504-jovenes-espanoles-cree-mayoria-mujeres-quiere-crear-hogar-tener-hijos-20180306150438.html

Aquest estudi ens ha demostrat que, tot i no ser visibles, totes les joves som víctimes de la desigualtat de gènere d’alguna manera o altre. Això, encara que ens entristeix i indigna, també ens anima a seguir lluitant pels nostres drets i a no rendir-nos. Des d’aquí, animem a tothom, independentment del gènere, raça o classe social, a unificar-nos i continuar avançant cap a l’equitat i la justícia. 

Redactors juniors

  • CAT Hola! Em dic Ainara Soler, tinc 14 anys i sóc de Barcelona. M’apassionen la interpretació, els idiomes, escriure i conèixer gent nova. Els meus hobbies inclouen fer triatló i formar part d’un grup de teatre. Algun dia m’agradaria ser periodista, treballar al departament de comunicacions d’una empresa o alguna cosa per l’estil. Així doncs, estic convençuda que estar involucrada en aquest projecte és un bon començament per a introduir-me en tot aquest món i sobretot fer el que més m’agrada. – ES ¡Hola! Me llamo Ainara Soler, tengo 14 años y soy de Barcelona. Me apasionan la interpretación, los idiomas, escribir y conocer gente nueva. Mis hobbies incluyen hacer triatlón y formar parte de un grupo de teatro. Algún día me gustaría ser periodista, trabajar en el departamento de comunicación de una empresa o alguna cosa por el estilo. Así pues, estoy convencida que estar involucrada en este proyecto es un buen comienzo para introducirme en todo este mundo y sobre todo hacer lo que más me gusta. – ENG Hi! My name is Ainara Soler, I’m 14 years old and I’m from Barcelona. I’m passionate about interpretation, languages, writing, and meeting new people. My hobbies include training in a triathlon team and being part of a theatre group. Someday, I hope to become a journalist, work in a company’s communication department, or something related to it. Therefore, I’m sure that being involved in this project is a good start to introduce myself in this world and over-all to do what I enjoy the most.

  • CAT Hola, em dic Paula Sahun, tinc 15 anys i actualment visc a Mataró. Una de les coses que més m’agrada fer, entre d’altres és escriure, aprendre nous idiomes i llegir, en un futur m’encantaria treballar en alguna cosa relacionada amb això, no m’imagino fent una altre cosa. Em considero una persona molt sociable i m’encanta fer noves amistats i també una persona molt treballadora, per això crec que aquesta assignatura em pot anar bé per desenvolupar les meves habilitats per escriure. ES Hola, me llamo Paula Sahun, tengo 15 años y actualmente vivo en Mataró. Una de las cosas que más me gusta hacer entre otras es escribir, aprender nuevos idiomas y leer, en un futuro me encantaría trabajar en alguna cosa relacionada con esto, no me imagino haciendo otra cosa. Me considero una persona muy sociable y me encanta hacer nuevas amistades y también una persona muy trabajadora, por eso creo que esta asignatura me puede ir bien para desarrollar mis habilidades para escribir. ENG Hi, my name is Paula Sahun, I’m 15 years old and I currently live in Mataró. One of the things I like to do the most is writing , learning new languages and reading, in the future I would love to work on something related to this, I can't imagine doing anything else. I consider myself a very sociable person and I love making new friends and also a very hard working person, that's why I think that this subject can be good for me to develop my writing skills.

close

El més recent

El meu primer vot

Preguntem a alguns adults sobre les diferents experiències que van tenir amb el seu primer vot