Veritats i mentides sobre el coronavirus

a Actualitat/Vida

Ens podem de creure tot el que surt a les xarxes socials?

Aquests dies amb tot el que està passant sobre el coronavirus hem pogut comprovar que hi ha moltes notícies falses. Hem d’anar amb compte amb el que llegim i el que ens creiem. Us deixem unes quantes notícies, algunes són falses i altres verdaderes.

1) Fer gàrgares amb aigua salada et protegeix del coronavirus

MENTIDA: Una cadena de WhatsApp explica que el doctor xinès Zhong Nanshan, un metge destacat, recomana prendre aigua salada per prevenir el virus, però és fals. El mateix equip del doctor ho ha desmentit.

2) ‘Els Simpson’ van predir l’epidèmia de Covid-19

MENTIDA: En realitat, l’episodi de ‘Els Simpson’ de 1993 parlava d’un virus procedent del Japó, no de la Xina. A les xarxes socials s’han publicat imatges manipulades per donar suport a aquesta teoria.

3) Els coronavirus es van descobrir durant la dècada dels anys 60

VERITAT: Els coronavirus es distingeixen per tenir una mena d’halo o corona al voltant (d’aquí el seu nom) i es van descobrir durant la dècada de 1960. No obstant això, la variant SARS-CoV-2,que ha posat el món en alerta, es va descobrir a finals del 2019.

4) Els paquets enviats des de la Xina podrien transportar el virus

MENTIDA: L’Organització Mundial de la Salut (OMS) aclareix que és segur comprar productes de la Xina. Els coronavirus no sobreviuen molt temps en objectes.

5) El coronavirus s’ha creat en un laboratori secret

MENTIDA: Les dades recollides pels investigadors mostren que el virus segurament prové dels ratpenats.

6) El SARS-CoV-2 pot afectar persones de qualsevol edat

VERITAT: El coronavirus SARS-CoV-2, de la mateixa manera que el virus de la grip, pot afectar a persones de qualsevol edat. No obstant això, les conseqüències de la malaltia són més greus en persones grans o que ja pateixin altres malalties.

7) El virus pot curar-se amb antibiòtics

MENTIDA: Els virus no poden curar-se amb antibiòtics. Aquests medicaments serveixen per tractar malalties causades per bacteris. Encara s’investiga per aconseguir una vacuna per prevenir el contagi del SARS-CoV-2.

8) El coronavirus prové d’una sopa de ratpenat

MENTIDA: Els investigadors creuen que el virus podria haver-se transmès als humans a través dels ratpenats. No obstant això, no hi ha cap prova que una sopa de ratpenat hagi causat el brot.

9) El virus s’ha detectat a més de 100 països

VERITAT: El coronavirus SARS-CoV-2 s’ha diagnosticat en més de 100 països diferents. No obstant això, la Xina és el país en el qual hi ha més casos diagnosticats i víctimes mortals de la malaltia.

10) Banyar-se amb aigua calenta ajuda a prevenir el contagi

MENTIDA: L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha desmentit que banyar-se amb aigua calenta ajudi a prevenir el virus. L’OMS recomanar rentar-se les mans amb aigua i sabó.

11) Els mosquits poden transmetre el SARS-CoV-2

MENTIDA: De moment no hi ha evidències que demostrin que el nou coronavirus es pugui transmetre a través de la picada de mosquits.

12) El fred i la neu neutralitzen el nou coronavirus

MENTIDA: Segons l’OMS, no hi ha raons per creure que el fred o la neu puguin matar el virus. A més, la temperatura corporal humana acostuma a situar-se entre els 36,5 °C i els 37 °C.

13) L’all ajuda a prevenir el coronavirus

MENTIDA: L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha desmentit que l’all ajudi a prevenir el coronavirus.

(Català) Em dic Fiona Llorens, tinc quinze anys, sóc una alumna de 4rt d’ESO de l’escola GEM i visc a Mataró. Sóc treballadora, amable, m’agrada ajudar, col.laboro en tot el que puc. D’extraescolars faig ballet i música. M’agrada molt cantar i ballar, perquè em relaxa i així desconnecto. També, faig teatre amateur a la Sala Cabanyes amb els meus amics i amigues i des de petita he actuat en Els Pastorets de Mataró.

(Castellà) Me llamo Fiona Llorens, tengo quince años, soy una alumna de 4rt de ESO de la escuela GEM y vivo en Mataró. Soy trabajadora, amable, me gusta ayudar, en todo lo que puedo. De extraescolares hago ballet y música. Me gusta mucho cantar y bailar, porque me relaja y así desconecto. También, hago teatro amateur en la “Sala Cabanyes” con mis amigos y amigas y desde pequeña he actuado en “Els Pastorets de Mataró”.

(English) My name is Fiona Llorens, I’m fifteen years old, I’m student of 4rt of ESO in GEM school and I live in Mataró. I’m worker, kind, I like to help, collaborate with all that I can… The activities that I do after school are ballet and music. I like so much dancing and singing, because I feel relax. I do theatre amateur in “Sala Cabanyes” with my friends and I play in “Els Pastorets de Mataró” since I was little. instagram: @fionallorens gmail: fiona.llorens@escolagem.cat