Coronavirus

Coronavirus: Claus per entendre l’epidèmia

a Actualitat/Ciència

Responem algunes qüestions d’interès general sobre l’epidèmia del coronavirus

On es va originar el coronavirus SARS-Cov-2? 

Es va originar a Wuhan, Xina.

Resultado de imagen de coronavirus
Virus COVID-19

Com es transmet?

Pot produir-se el contagi d’una persona a una altra mitjançant les gotes de saliva expulsades a través de la tos i l’esternut.

Què podem fer per prevenir el contagi?

  • Rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó.
  • Cobrir-se la boca i el nas amb el colze en tossir o esternudar.
  • Mantenir almenys 1 metre de distància entre altres persones, particularment aquelles que tussin, esternudin i tinguin febre.
  • Evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca.
  • Quedar-se a casa si comences a trobar-te malament.

Com és l’estructura d’un virus?

Estructura d’un virus

Com funcionen les vacunes?

Una vacuna és una preparació que s’obté a partir d’un microorganisme o un dels seus derivats. Quan s’administra, proporciona una informació a l’organisme i el capacita per poder-se defensar contra una infecció determinada. Cada vacuna immunitza contra una malaltia concreta. Hi ha vacunes que combinades protegeixen de més d’una malaltia: són diverses vacunes juntes en un sol preparat.

Estratègia mundial per frenar el virus

Quin es creu que és el focus del virus?

Es creu que la font de virus és animal, tot i que no s’ha aconseguit esbrinar el reservori específic, s’han proposat diverses possibilitats, entre elles ratpenats, serps o pangolins.

Quines precaucions estan prenent a la ciutat de Wuhan?

Aquesta ciutat està aïllada completament, ningú pot sortir de les seves cases, i els transports públics van buits totalment.

Quines mesures s’han pres en l’àmbit internacional per evitar-ne la propagació?

Algunes de les mesures han estat: intentar sortir el mínim de casa, no viatjar per no propagar el virus a altres zones, estar a un metre o més de les persones o tossir en el colze.

(Català) Em dic Xènia Paredes Pi, tinc quinze anys, sóc una alumna que cursa 4t d’ESO al GEM, participo al GemCom i visc a Mataró. Sóc una persona molt curiosa amb la majoria de coses, sóc treballadora, responsable, sobretot una persona molt sensible, però bastant maniàtica en alguns aspectes. Faig volei a Vilassar i entre d’altres és el que més m’agrada fer, ja que, és el meu esport preferit. Jugo a volei des dels vuit anys i vaig començar aquí a Mataró i l’any passat vaig anar a Vilassar. M’agrada bastant llegir, sobretot la poesia, lectures de romanticisme, d’acció... Per les pel·lícules m'entretenen i m’agraden més o menys els mateixos gèneres però sobretot de por. Escoltar música i escriure, que és una cosa que m’agrada molt i reflexionar sobre qualsevol tema, són dos dels meus hobbies. Per contactar: xenia.paredes@gmail.com

(Castellano) Me llamo Xènia Paredes Pi, tengo quince años, soy una alumna que está cursando 4t de la ESO en el GEM, formo parte del proyecto GemCom y vivo en Mataró. Soy una persona muy curiosa con la mayoría de cosas, soy trabajadora, responsable, sobretodo una persona muy sensible, familiar, pero bastante maniática ens algunos aspectos. Hago voley en Vilassar y entre otras cosas, es lo que más me gusta hacer, es mi deporte favorito. Juego a voley desde los ocho años y empecé aquí en Mataró y el año pasado fui a Vilassar. Me gusta bastante leer, sobretodo poesía, lecturas de romanticismo, de acción… Para las películas me entretienen y me gustan más o menos los mismos géneros, pero sobretodo de miedo. Escuchar música y escribir, que es una cosa que me gusta mucho y reflexionar sobre cualquier tema, son dos de mis hobbies. Para contactar: xenia.paredes@gmail.com

(English) My name is Xènia Paredes Pi, I’m fifteen years old, I’m a student who is studying 4t of ESO in GEM, I’m part of the GemCom project and I live in Mataró. I’m a very curious person with most things, I’m hardworking, responsible, very sensitive, familiar, but quite maniacal in some aspects. I play volleyball in Vilassar and among other things, it is what I most like to do, it is my favorite sport. I play volleyball since I was eight years old and I started here in Mataró and last year I went to Vilassar. I like read, especially poetry, readings of romanticism, of action... For the movies they entertain me and I like more or less the same genres, but especially fear. Listening to music and writing, which is something I like very much and reflect on any subject, are two of my hobbies.