L’emergència climàtica

a Tema del mes

La importància del canvi climàtic en l’actualitat 

 • Què és el canvi climàtic?

El Canvi Climàtic és l’alteració del clima i les temperatures de la terra que afecta els ecosistemes. Durant la història de la Terra el canvi climàtic ha anat variant a causa de fenòmens naturals. Actualment el clima del nostre planeta està canviant però aquesta vegada és a causa de l’acció humana: som nosaltres les que estem fent que es produeixi aquest canvi de temperatura. 

“Els gasos de l’efecte hivernacle produïts per l’activitat humana provoquen el deteriorament de la capa d’ozó i el Canvi Climàtic”, afirma Mans Unides.

 • Quines conseqüències pot provocar? Com ens afectaran?

Alguns gasos de l’atmosfera actuen com el vidre d’un hivernacle, ja que retenen la calor i impedeixen que s’escapi cap fora. Això fa que la temperatura de la Terra sigui molt més elevada i que els pols es vagin fonent. Molts animals aniran morint, ja que el seu hàbitat anirà canviant, les seves condicions de vida seran molt diferents. Per exemple, els óssos polars no tindran lloc on habitar.

Segons la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la CCMA, l’any 2100 es creu que el nivell del mar haurà augmentat gairebé un metre respecte a finals del segle XX i causarà el desplaçament de 250 milions de persones. 

Per altra banda la contaminació atmosfèrica anirà augmentant cada vegada més. Això fa que l’aire que respirem sigui més contaminat i més perjudicial per al nostre cos i per tant ens pot provocar alguna malaltia respiratòria i pulmonar.

 • Com estem fent que vagi a pitjor?

La industrialització ha fet que l’augment dels gasos produïts per la combustió de fòssils sigui més accelerat. Cada vegada produïm més diòxid de carboni (CO2), un dels gasos més perjudicials pel canvi climàtic. Ha augmentat un 40% la concentració d’aquest gas. Avui en dia també utilitzem 30 vegades més energia de la que utilitzàvem fa 50 anys i això té conseqüències molt importants. La combustió de petroli és una de les coses que més destrueix la capa d’Ozó. Per altra banda, els residus de plàstics han augmentat molt. És un dels materials que més residus té i que més triga a descompondre’s. Hi ha plàstics pel mar i per tot arreu i això fa que morin més animals i que perjudiqui la salut dels organismes.

 • Com podem contribuir per millorar aquest problema?

Hi ha diverses solucions per tal d’ajudar que el canvi climàtic vagi reduint els danys provocats i millorar tot el que s’ha fet malament fins ara. Segons l’ARA, aquestes possibles solucions són:

 • El mètode de les tres “R”: Reciclar, Reutilitzar i Reduir.
 • En lloc d’utilitzar tovallons de paper podem utilitzar draps de roba, ja que no hem de tallar arbres per fer-los i els pots utilitzar tantes vegades com vulguis.
 • Quan vagis a comprar pots intentar evitar productes envasats o que portin molts plàstics. També a l’hora de guardar la compra, per portar-la cap a casa és recomanable utilitzar un carro o una bossa de casa que sigui reutilitzable o reciclable.
 • En lloc d’usar tant el cotxe podríem fer servir altres vehicles com la bicicleta o directament anar als llocs caminant. Els gasos que els cotxes emeten són uns dels que contaminen més.
 • Actualment mengem algun tipus de fruita quan no és la seva època i això té un cost ecològic brutal. Hauríem de menjar fruita de l’època.
 • Aposta per les energies renovables: És cert que la instal·lació de plaques solars a l’habitatge no és gaire barat. Tot i això, una primera inversió et porta cap a un futur en què no només estalvies diners sinó també energia. 
 • Hem d’estalviar aigua en tot moment. Hem d’assegurar-nos que tanquem bé l’aixeta, quan ens raspallem les dents, quan rentem els plats, etc.

(català) Hola em dic Berta Boixet Lladó i tinc quinze anys. Sóc una alumna de 4rt d’ESO del GEM, participo en el Gemcom i visc a Mataró. Sóc una persona treballadora, responsable, lluitadora i a la que li agrada molt ajudar a qui ho necessita, però a la vegada sóc una mica tossuda. Una de les coses que més m’agraden són totes aquelles activitats que has de ser valenta per fer-les, sobretot els castells. També m’agrada molt estar envoltada de la gent que estimo i viure grans moments amb elles. Si voleu contactar amb mi aquí teniu el meu correu: berta.boixet@escolagem.cat

(castellano) Hola me llamo Berta Boixet Lladó y tengo quince años. Soy una alumna de 4º de ESO del GEM, participo en el Gemcom y vivo en Mataró. Soy una persona trabajadora, responsable, luchadora y que le gusta mucho ayudar a quien lo necesita, pero a la vez soy un poco terca. Una de las cosas que más me gustan son todas aquellas actividades que tienes que ser valiente para hacerlas, sobre todo los castillos humanos. También me gusta mucho estar rodeada de la gente que quiero y vivir grandes momentos con ellas. Si desea contactar conmigo aquí tenéis mi correo: berta.boixet@escolagem.cat

(english) Hello, my name is Berta Boixet Lladó and I am fifteen years old. I am a 4th ESO student in GEM, I participate in the Gemcom and I live in Mataró. I am a hard-working, responsible and a wrestler person, who likes to help those who need it, but at the same time I am a little stubborn. One of the things that I like most are all those activities that you have to be brave to do, especially human castles. I also like to be surrounded by the people I love and live great moments with them. If you want to contact me here you have my email: berta.boixet@escolagem.cat