Algunes de les llaminadures més consumides.

Llaminadures, en coneixes els perjudicis?

a Opinem

El consum de llaminadures en excés és un mal hàbit que s’ha estès principalment en els nens i pot desencadenar problemes de salut greus

Les llaminadures són gustoses per la seva textura tova i perquè produeixen una alegre explosió de sabor molt dolç i afruitat. Ens estimulen la vista amb els seus centenars de formes i colors. Però, les llaminadures produeixen “gairebé dependència”; són hipercalòriques, solen contenir substàncies alimentàries no recomanables per a la salut a llarg termini i a vegades el seu consum pot produir accidents greus. Però, ets conscient del que estàs ingerint? Ets conscient del que el teu fill/a està menjant? Tots sabem que els nostres pares sempre ens han dit que menjar-ne moltes ens farà tenir mal de panxa, o tenir càries però realment són tan perjudicials?

Tota aquesta diversitat s’aconsegueix amb pocs ingredients bàsics. Els essencials són sucres i xarops de glucosa, per donar-li un gust dolç a la llaminadura. “Els xarops s’extreuen de la remolatxa, canya, coco, palma o blat de moro” explica a RTVE, el director de qualitat de Migueláñez, empresa espanyola dedicada a la creació i fabricació de dolços. Amb els gelificants aquests caramels adquireixen la seva textura gomosa tan característica. “Provenen de pells d’animals i cartílags. També n’hi ha d’origen vegetal, fetes amb pectines, que es treuen de les fruites i són ideals per als vegetarians”, assegura l’expert.

En aquest article volem mostrar-vos algunes de les coses que potser no sabíeu sobre aquestes llepolies. N’exposem 3 de conegudes, i mostrem els ingredients i els valors nutricionals i per acabar, investiguem un dels ingredients més misteriosos i desconeguts que contenen aquests dolços.

Ossets de gominola

INGREDIENTS: Xarop de glucosa, sucre, gelatina, acidulants: àcid cítric (E330) i àcid làctic (E270), aromes, colorants: curcumina, carmins, blau brillant FCF, oli de palma, agent de recobriment: cera d’abelles, blanca i groga i cera de carnauba.

VALORS NUTRICIONALS: informació nutricional per 100g

Energia 1421 KJ / 334 kcal, greixos 0,2 gr. saturats 0,2 gr., hidrats de carboni 75 gr. dels quals sucres 52 gr., proteïnes 6 gr., sal menys de 0,2 gr.

Llengües

INGREDIENTS: xarop de glucosa i fructosa, sucre, farina de blat, midó, acidulant E296, greix vegetal de palma, acidulants E330, E270, correctors de l’acidesa E325, E331, sal, emulgent E471, aromes, humectant E422, colorants E129 (pot tenir efectes negatius sobre l’activitat i l’atenció dels nens).

VALORS NUTRICIONALS: Per 100g

Valor energètic 1445 kJ / 340 kcal, greixos 1 gr. de les quals saturades 0,6 gr., hidrats de carboni 81 gr. dels quals sucres 54 gr., fibra alimentària 0 gr., proteïnes 1,6 gr., sal 0,5 gr.

Núvols

INGREDIENTS: xarop de glucosa; sucre; dextrosa; aigua; humectant: sorbitols; gelatina; aroma; colorant: carmins.

VALORS NUTRICIONALS: Núvols de Maduixa Fini 1 kg

Calories 328 kcal, proteïnes 5 gr., hidrats de Carboni 78 gr., sucres 69 gr., sal 0,1 gr.

Què són els additius?

Si ens fixem en la llista d’ingredients dels aliments (cal dir que “l’ordre dels factors” importa, ja que aquests s’ordenen segons la quantitat en què figuren, sent el primer ingredient el que està en major quantitat, i l’últim en menor proporció), veurem uns quants cops la lletra E amb números al darrere.

Això, són additius. Solen estar reflectits en forma d’aquests Números “E” que apareixen a la llista d’ingredients (per exemple, E-330, E-300, E-950, etc.). 

Doncs la seva funció és la següent: colorants (E-100), conservants  (E-200) que s’utilitzen per retardar el deteriorament dels aliments. També els antioxidants (E-300) que eviten que els greixos es facin malbé i també són conservants. Els emulgents, estabilitzadors, espessidors (E-400), que s’utilitzen per donar estabilitat a les mescles de greixos i aigua. Els reguladors d’acidesa (E-500) i els potenciadors de sabor (E-600). I per últim, els edulcorants (E-900), que són substàncies sense valor nutritiu que donen gust dolç als aliments.

Però, són tan dolents com es diu? Entorpeixen la nostra alimentació?

https://e-aditivos.com/

Com podeu veure aquesta llista amb els additius que s’utilitzen a la indústria de l’alimentació estan classificats pel seu número E i amb indicadors tant de l’origen com de si són perillosos, nocius, etc. Fixeu-vos especialment en els cancerígens, els bioperjudicials i aquells que comporten un greu risc per a la salut.

Hi ha milers d’additius “no autoritzats”. Alguns s’utilitzen ocasionalment de forma il·legal, especialment en països amb menys controls que els de la Unió Europea.

Per tant, i ja com a conclusió, només cal que comparem els additius de les 3 llaminadures; amb la web anterior. Podem veure (ossets de gominola) l’additiu E-330:

Veiem una emoticona sèria. Interpreta que aquest additiu no és molt beneficiós. A més el seu origen és químic.

També veiem E-331 (llengües):

Tornem a veure la emoticona sèria. Interpreta que aquest additiu no és molt beneficiós. A més el seu origen és químic.

I per últim, observem als ingredients (llengües), E-129:

Indica que aquesta substància és tòxica, pot provocar malalties greus com el càncer. A més el seu origen és químic.

Després de tot això, crec que t’ho pensaràs abans de comprar-li llaminadures al teu fill/a, o de menjar-te-les tu mateix/a. Penso que s’ha de ser molt conscient de què mengem i tenir molta cura per tots els productes químics que s’afegeixen als aliments.

CATALÀ: Hola, sóc la Gemma de Paco. Sóc una alumna de 4t d’ESO a l’escola GEM, i participo al projecte GEMCOM. Visc a Arenys de Munt. Sóc sensible, però també molt treballadora i responsable. M’agrada escriure i donar la meva opinió de molts temes. I m’interessa el món de la psicologia i de la sociologia.

CASTELLANO: Hola, soy Gemma de Paco. Soy una alumna de 4to de la ESO en la escuela GEM, y participo en el proyecto GEMCOM. Vivo en Arenys de Munt. Soy sensible, pero también muy trabajadora y responsable. Me gusta escribir y dar mi opinión de muchos temas. Y me interesa el mundo de la psicología y de la sociología.

ENGLISH: Hi, I’m Gemma de Paco. I’m a student of 4th of ESO in GEM, and I take part in the GEMCOM project. I live in Arenys de Munt. I am sensitive, but also very hardworking and responsible. I like writing and giving my opinion of different topics. And I’m interested in the circle of the psichology and the sociology. gemma.depaco@escolagem.cat Instagram: @gemmadepacoo