Les etapes de la lectura

a Actualitat/Cultura

Entrevistes a alumnes de l’Escola Gem sobre la lectura entre els joves

El passat dimecres 23 d’octubre vam anar a entrevistar a una sèrie d’alumnes de l’escola GEM des de segon de primària fins a quart de l’ESO, realitzant una sèrie de preguntes sobre la lectura i com els hi afecta. Aquest estudi que hem fet és la continuació de l’article passat La lectura juvenil, un article sobre els beneficis de la lectura. Les qüestions que vam preguntar als alumnes són les següents:

Preguntes a tots els alumnes:

 • T’han obligat mai a llegir?
 • Perquè t’agrada llegir? (si)
 • Penses que treus algun benefici? Quins?
 • Quin és el teu conte/llibre preferit? Per què?
 • Quantes hores dediques a la lectura?
 • I quantes hores hi dediques als aparells electrònics?
 • Creus que hauries de dedicar més hores a la lectura?
 • Quin gènere literari és el que més t’agrada?

Preguntes als alumnes de secundària:

 • Què en penses sobre el nou mètode que utilitzem a la nostra escola de substituir els llibres per aparells electrònics? Creus que és beneficiós?
 • Quin llibre ens recomanaries si fossis un bibliotecari? 
 • Podries explicar-nos quina conclusió en treus d’aquestes preguntes?
Foto de Culto

Respostes de l’Àlex, un alumne de segon de primària:

L’Àlex llegeix perquè gaudeix de la lectura, mai l’han obligat a llegir. De moment no troba cap benefici de la lectura, com creiem que és normal a la seva edat. 

Li dedica entre trenta minuts i una hora diària semblant a les hores que dedica als aparells electrònics. Amb el que més gaudeix llegint són els còmics.

Entrevista a en Cesc, un alumne de tercer de primària:

En Cesc és un nen com molts altres, que només gaudeix de la lectura si el llibre el motiva i li agrada. Ell sí que troba beneficis, textualment ens va dir: L’altre dia la mestra ens va dir que la lectura ajuda a millorar la memòria i a tenir més habilitats a l’hora de llegir”. A la lectura dedica uns 20 minuts al dia, en canvi als aparells electrònics dedica 30 minuts diaris. Ell mateix és conscient que li hauria de dedicar més hores a la lectura. Ens ha semblat una reflexió molt madura per l’edat que té. El seu estil preferit és l’aventura per tant, no ens sorprèn que una de les seves sagues preferides sigui la de Geronimo Stilton, una saga que triomfa molt entre els nens de la seva edat.

Qüestionari a l’Àlex, un alumne de quart de primària:

A l’Àlex mai l’han obligat a llegir, ell sempre ho ha fet pel seu propi compte, encara que pensa que no en treu cap benefici. Ell acostuma a llegir una hora al dia i creu que ja en té prou, que és suficient. A casa seva té aparells electrònics però no els acostuma a utilitzar. El seu estil de contes preferit és el d’aventures, per això el seu llibre preferit és L’August i els monstres.

Respostes de l’Ània, una alumna de cinquè de primària:

“A mi sempre m’han obligat a llegir, és una cisa que la meva mare sempre ha volgut que fes, ja que aporta beneficis com fer menys faltes d’ortografia a l’hora d’escriure. Sincerament mai m’ha apassionat la lectura, és un acte que faig quan no tinc res més a fer. Cada dia acostumo a llegir durant quinze minuts i dedico la resta del dia als aparells electrònics. Penso que hauria de dedicar més hores a la lectura. El meu estil de novel·la preferit és el d’aventures i les que són romàntiques”, respostes que ella mateixa ens va afirmar.

Entrevista a la Sara, una alumna de sisè de primària: 

La Sara és una nena que gaudeix de la lectura i per tant mai l’han obligat a llegir. Ella afirma que aporta molts beneficis: amplia el vocabulari, millora l’ortografia, entre d’altres. Li agrada tant que cada dia hi dedica entre dues i tres hores, a contrari dels aparells electrònics que només hi dedica trenta minuts a la televisió. El seu estil preferit és el de misteri i la seva saga preferida és la de Harry Potter.

Qüestionari a la Júlia, una alumna de primer d’ESO: 

La Júlia és una gran apassionada dels llibres, sempre ha llegit per gust propi i perquè creu que obté molts beneficis. “La lectura m’enriqueix el vocabulari i m’ajuda a no fer faltes d’ortografia”, això és el que ella mateixa va respondre. Acostuma a llegir entre una hora i una hora i mitja al dia. 

El mètode que utilitzem a l’escola, per una part li sembla correcte, ja que estalvies més llibres i temps i no et perjudica a la vista. Ella ens recomana el llibre George. “Crec que aquestes preguntes serveixen per conscienciar a la gent sobre la importància de la lectura i com els aparells electrònics ens afecten”, va dir ella com a conclusió.

Entrevista a en Marc, un alumne de tercer d’ESO:

En Marc és un nen que des de ben petit l’han obligat a llegir. És una cosa que a ell no li agrada gaire. No acostuma a passar-se més de cinc minuts llegint, encara que creu que hauria de dedicar-hi més hores. El seu estil de novel·la preferida és el de ciència-ficció.

El mètode en què treballem no li acaba de convèncer, ell prefereix treballar amb llibres, ja que li sembla més pràctic tenir un llibre per cada matèria. 

Respostes d’en Joan, un alumne de quart d’ESO: 

En Joan és un adolescent que viu per la lectura, li encanta llegir. Ell assegura que com més llegeixes, tens més capacitat de comprensió lectora i enriqueix el teu vocabulari. Las marcas de la muerte és el seu llibre preferit, ja que ell mateix afirma que quan el llegeixes et porta a mons diferents i que et vas sentint dins del text. Llegeix durant trenta minuts al dia, ja que si no és de nit, li costa concentrar-se, i per tant només llegeix quan està al llit. Li agraden les novel·les de fantasia, les romàntiques i les d’aventures.

El nou mètode li sembla correcte, ja que ho tens tot en un i t’ajuda en el rendiment, encara que hi ha gent que es distreu amb més facilitat i utilitza l’Ipad com a eina d’oci i no de treball. Ell ens recomana la saga dels Jocs de la fam.

La conclusió que podem treure d’aquesta sèrie de preguntes és que cada vegada més, els aparells electrònics estan fent que es deixi de llegir. La lectura és molt beneficiosa per a tothom i per això mai s’hauria de perdre l’hàbit de la lectura. Sempre hi ha llibres per tothom, hi ha de tants estils i són tan diferents que sempre hi haurà un llibre ideal per a cada persona.

Redactat per: Clara Hernández i Berta Boixet

(català) Hola em dic Berta Boixet Lladó i tinc quinze anys. Sóc una alumna de 4rt d’ESO del GEM, participo en el Gemcom i visc a Mataró. Sóc una persona treballadora, responsable, lluitadora i a la que li agrada molt ajudar a qui ho necessita, però a la vegada sóc una mica tossuda. Una de les coses que més m’agraden són totes aquelles activitats que has de ser valenta per fer-les, sobretot els castells. També m’agrada molt estar envoltada de la gent que estimo i viure grans moments amb elles. Si voleu contactar amb mi aquí teniu el meu correu: berta.boixet@escolagem.cat

(castellano) Hola me llamo Berta Boixet Lladó y tengo quince años. Soy una alumna de 4º de ESO del GEM, participo en el Gemcom y vivo en Mataró. Soy una persona trabajadora, responsable, luchadora y que le gusta mucho ayudar a quien lo necesita, pero a la vez soy un poco terca. Una de las cosas que más me gustan son todas aquellas actividades que tienes que ser valiente para hacerlas, sobre todo los castillos humanos. También me gusta mucho estar rodeada de la gente que quiero y vivir grandes momentos con ellas. Si desea contactar conmigo aquí tenéis mi correo: berta.boixet@escolagem.cat

(english) Hello, my name is Berta Boixet Lladó and I am fifteen years old. I am a 4th ESO student in GEM, I participate in the Gemcom and I live in Mataró. I am a hard-working, responsible and a wrestler person, who likes to help those who need it, but at the same time I am a little stubborn. One of the things that I like most are all those activities that you have to be brave to do, especially human castles. I also like to be surrounded by the people I love and live great moments with them. If you want to contact me here you have my email: berta.boixet@escolagem.cat